Försäkringar till hyrbilenNär du hyr bil kan det vara lite förvirrande vilka försäkringar du ska välja för utbudet är en djungel. Oavsett om du bara behöver hyra bil för några enstaka dagar när du är på semester eller om du behöver en bil för att komma till en plats snabbt eller vad nu anledningen kan vara är det inte roligt att behöva ägna någon timme åt att läsa igenom villkoren. I nästan alla länder behöver du betala en självrisk om det skulle hända något med bilen. Ett sätt att slippa självrisken är om du betalar med ett kreditkort där en självriskreducering ingår. Nästan alla kända banker, som Swedbank, Skandiabanken, Handelsbanken och Nordea har kreditkort där en viss självriskreducering ingår, men om du till exempel har kreditkort från SEB eller Diners Club ingår det aldrig och det är därför viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig.

Grundtips när du hyr bil

Det viktigaste är att du inte köper till fler försäkringar än du behöver. För att känna dig trygg med hyrbilen samtidigt som du kommer undan ganska billigt är det bästa att du väljer ett fullt skydd och ser till att följa trafikreglerna.

Här kommer lite information om tilläggsförsäkringar som oftast är onödiga att köpa.

Personal Accident Insurance

Personal Accident Insurance, PAI, finns för att täcka skador på personer som är i hyrbilen. Om du har en hemförsäkring ingår den i reseförsäkringen när ni reser upp till 45 dagar. Skulle ni vara borta längre behövs däremot en extra försäkring genom hemförsäkringen.

Supplemental Liability Insurance

SLI är en försäkring som är vanlig i USA och den är till för att ersätta skador på utomstående. Om ni bokar från Sverige finns den med i trafikförsäkringen som ingår vid bokningen. Det är alltså nästan alltid en helt onödig försäkring.

Super Damage Waiver

SDW är till för att ta bort självrisken och kostar vanligen runt 200 kronor per dag, men den kan även vara dyrare, beroende på fordonsklass. Det är mycket pengar som du enkelt kan spara in genom att betala med ett bra kreditkort. Om du inte har ett kreditkort som eliminerar självrisken är ett annat alternativ att du helt enkelt struntar i försäkringen.

Billigare om du är äldre, fast ej för gammal

Om du har möjligheten är det viktigt att någon som är minst 24 år hyr bilen eftersom det blir betydligt dyrare annars. I Sverige finns det nämligen en extra självrisk för ungdomar som är under 24 år och den ligger vanligen på mellan 1 500 kronor och 3 000 kronor. I Sverige liksom i andra länder är också hyreskostnaden högre när du är under 25 år. Att åldern kan medföra högre kostnader återkommer när du är mer än 70 år gammal. I flera länder blir det en extra avgift för äldre och ibland är det svårt att ens få hyra bil.

Ett bra råd är att du bokar hyrbilen hemifrån eftersom det ger dig tid att läsa igenom avtalet och vad som ingår i lugn och ro.